ASOCIJACIJA ZA UMJETNIČKU FOTOGRAFIJU BOSNE I HERCEGOVINE

АСОЦИЈАЦИЈА ЗА УМЈЕТНИЧКУ ФОТОГРАФИЈУ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ

PHOTOGRAPHIC ASSOCIATION OF BOSNIA AND HERCEGOVINA

BOSNIA HERCEGOVINA FÉDÉRATION DE L'ART PHOTOGRAPHIQUE

OSNOVANA 1910 * ESTABLISHED 1910

44 Dani fotografije Bosne i Hercegovine “Prozor Rama 2010”

Ovogodišnji 44. Dani fotografije Bosne i Hercegovine održat će se u Prozoru Rami od 06-07. novembra 2010. godine i u svemu će biti posvećeni stogodišnjici organizovanog bavljenja fotografijom kod nas, odnosno stotini godina od formiranja prve fotografske  asocijacije u BiH.
Organizator susreta je Udruženje umjetnika WorkArt Prozor Rama, a neposredni organizator i osoba za kontakte Šljivo Husein predsjednik Udruženja.
Gosti ovogodišnjih Dana fotografije BiH su predstavnici  Foto saveza Srbije.

Program 44. Dana fotografije BiH.pdf


Nova izložba Erola Čolakovića u Splitu

Dragi prijatelji,

Posebno mi je zadovojstvo prezentirati Vam moju novu izložbu koja će krajem ovog mjeseca biti otovrena u Splitu ! Poslje vanrednog prijema, medijske zabilježenosti u mom rodnom Sarajevu došlo je vrijeme “Zatvaranja elipse..?!” u drugom gradu kojeg neizmjerno cijenim i volim.

Izložbu tvore radovi koje sam izlagao u protekloj godini u Kragujevcu,Sarajevu…

Prije otvorenja sa grupom suradnica biće izveden performance “Europa” a u pregovorima sam vezanim za foto radionicu na temu “Ženski Akt, Eros i zlouporaba..?!”  koja bi trebala da se odrzi 26 i 27.11.2010

Svoje neskriveno zadovoljstvo bih želio podjeliti sa Vama, pa Vas ovim putem pozivam da dođete u Marmontovu br.5 na otovorenje izložbe”Zatvaranje elipse..?!”

Erol

Plakat izložbe


MEĐUNARODNA IZLOŽBA FOTOGRAFIJA – BANJA LUKA 2010


FotoBiH – Prnjavor 2010

Četvrta izložba iz ciklusa  FOTOBiH 2010 održat će se u Prnjavoru u organizaciji Foto grupe “Smena 8”. Izložba će biti postavljena u Galeriji “Peyo” u Prnjavoru. Otvaranje izložbe predviđeno je za srijedu 27. oktobra 2010. g. sa početkom u 19,00 sati. Neposrednu organizaciju provode aktivisti grupe Pejaković Branko i Jelić Željko.
Ova postavka izložbe predstavlja prvo objavljeno žiriranje koje je zbog greške na software-u ponovo obrađeno, a žiri su činili  Mujanović Mirsad KMFAUF, AFIAP, Hukić Ahmet KMFAUF, AFIAP i Skenderija Siniša, F1AUF.

Katalog izložbe “FotoBiH – Prnjavor 2010” – pdf

Plakat izložbe  “FotoBiH – Prnjavor 2010” – jpg


Foto-konkurs sa temom “Svjetlo”

Povodom pet godina rada i otvaranja Edukativnog centra za socijalno uključivanje “S…” NVO Altruista “Svjetlo” u saradnji sa Udruženjem za edukaciju i društveni dijalog kroz kreativno stvaralaštvo Photekke Sarajevo, raspisalo je foto-konkurs sa temom “Svjetlo”.

Više informacija u nastavku teksta.

Saznajte više »


Međunarodni konkurs “Djeca svjeta”

Fotografsko društvo Singapura (PSS) organizuje Međunarodni konkurs i izložbu kojom će obilježiti 60. godišnjicu FIAP-a i PSS-a.
Konkurs baziran na temi “Djeca svijeta”, a fokusirat će se na djecu u njihovim svakodnevnim aktivnostima.
Svaki nacionalni savez može prijaviti 20 fotografija (najviše jednu po autoru) i to tako da najmanje dvije fotografije moraju biti snimljene u zemlji iz koje je nacionalni savez, i  najmanje dvije fotografije moraju ilustrovati situaciju siromašne djece u bilo kojoj zemlji
Za svaku fotografiju u prijavnici mora biti navedeno ime i zemlja autora kao i mjesto i datum  fotografisanja.
Taksu plaća AUFBiH. Fotografije mogu biti u boji ili crno-bijele. Moraju biti u 8-BIT digitalnom JPEG formatu. Dimenzije svake fotografije moraju imati najmanje 2000 piksela na dužoj strani s minimalnom kompresijom JPEG 10. Digitalna obrada (manipulacije) mogu biti minimalne i na smiju narušavati realnost snimljenog.
PSS i FIAP zadržavaju pravo reproduciranja bilo koje prijavljene fotografije bez ikakve  nadoknade autoru. Svaki autor mora imati isključivo autorsko pravo na prijavljenim fotografijama. PSS i FIAP ne  preuzimaju odgovornost za bilo kakvo kršenje autorskih prava od strane autora i zadržavaju pravo na odbijanje bilo kojeg prijavljenog rada čiji je izvor sporan.
Konkurs i izložba organiziraju se pod pokroviteljstvom FIAP-a i prihvaćanja se mogu računati pri prijavljivanju autora za FIAP-ova počasna zvanja.
AUFBiH će načiniti izbor 20 fotografskih radova. Svaki autor može na natječaj prijaviti do 4  rada. Fotografije se šalju isključivo na CD-u kao pojedinačne ili klupske. Ispod svake fotografije ispisuje se ime i prezime i naziv fotografije. U pisanoj formi txt formatu dostavljaju se ostali potrebni podaci.
Posljednji dan za slanje radova je 8. novembar – studeni 2010. godine.


44. Dani fotografije BiH – Prozor Rama 2010.

Obavještavamo sve članove AUF BiH  da će se 44. Dani fotografije BiH održati u Prozoru Rami subota – nedjelja, 6 i 7. novembra 2010. godine. Klubovi i foto grupe bit će obaviještene posebnim pismom o broju učesnika za koje troškove boravka snosi organizator. Ostali učesnici plaćaju troškove noćenja u hotelu i moraju se samostalno prijaviti organizatoru radi obezbjeđivanja ishrane.  Troškovi noćenja s doručkom bit će obezbijeđeni po nižoj cijeni od komercijalne. Sve prijave se primaju do 03. novembra do 12,00 sati. Program manifestacije bit će naknadno objavljen a obuhvatit će program proslave 100 godina fotografske asocijacije iz BiH, dodijelu prigodnih diploma i zvanja autorima, kao i izlet – foto safari u nedjelju na lokaciju Jaklička planina  – Oraševo.