ASOCIJACIJA ZA UMJETNIČKU FOTOGRAFIJU BOSNE I HERCEGOVINE

АСОЦИЈАЦИЈА ЗА УМЈЕТНИЧКУ ФОТОГРАФИЈУ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ

PHOTOGRAPHIC ASSOCIATION OF BOSNIA AND HERCEGOVINA

BOSNIA HERCEGOVINA FÉDÉRATION DE L'ART PHOTOGRAPHIQUE

OSNOVANA 1910 * ESTABLISHED 1910

Izložba fotografija “Novi Travnik – moj grad”

U organizaciji Foto kluba “Fot” Travnik u Galeriji Omladinskog centra u Novom Travniku u periodu od 22.07 do 31. 07. 2011 održava se izložba fotografija na temu “Novi Travnik – moj grad”. Izloženo je 105 fotografija od 13 autora od prispjelih 169.
Selektor izložbe bio je Mirsad Mujanović, AFIAP, majstor fotografije AUFBiH. Nagrade za  kolekciju fotografija dobili su Ajbar Mujanović, Siniša Skenderija, Senka Paunović, a nagrade za najbolje  fotografijedobili su : Enis Muslimović, Lucija Mujanović i Slobodan Ličanin.


FoToBiH – Trebinje 2011

U okviru međunarodne manifestacije Trebinjskih dana fotografije koja se održava drugu godinu za redom, u srijedu 27. jula 2001. godine u Muzeju Hercegovine  otvorit će se treća po redu ovogodišnja izložba fotografija bosanskohercegovačke fotografije FoToBiH 2011 sa početkom u 20,00 sati.
Za ovu izložbu radove je izabrao žiri u sastavu : Mirsad Mujanović, AFIAP, majstor fotografije, Igor Sivjakov, fotograf prve klase i Pejaković Branko,AFIAP, fotograf prve klase. Pojedinačne nagrade dobili su Mukić Nada, Siniša Skenderija i Željko jelić, dok su za kolekcije dobili Dragan Prole, Svetlana Perić i Milorad Kašćelan. Phvale su dobili : Slavenko Vukasović, Božanović Ozren, Šljivo Husein, Željko Žunić i Midhat Mujkić.

Katalog izložbe FotoBiH Trebinje 2011

Program Trebinjski dani fotografije


Kolekcija BiH – 26th PROJECTED IMAGES BIENNAIL – Belgija

Za izbor kolekcije fotografija koja će nas predstavljati na 26th FIAP PI Biennial u Antverpenu (Belgija), svoje radove je priložilo 37 autora (ukupno 180 fotografija). Kolekciju čini 20 fotografija od 15 autora. Šteta je što neki autori nisu detaljno pročitali propozicije pa su umjesto kolor priložili crno-bijele fotografije koje uprkos svom kvalitetu nisu mogle biti uzete u razmatranje. Bilo je i autora koji su poslali radove koji nisu odgovarali traženim temama, tako da je ipak mnogo manji broj radova, od pristiglih 180, uzet u razmatranje za izbor kolekcije koja će nas predstavljati na Bijenalu. Zahvaljujem se svim autorima koji su poslali svoje radove, a onima čije fotografije nisu ušle u kolekciju – više sreće drugi put.
Milorad Kašćelan, KMF AUFBiH, AFIAP (Koordinator BH kolekcija)

Spisak autora i fotografija


FoToBiH – Tuzla 2011

U Tuzli je početkom jula u okviru Tuzlanskog ljetnog instituta otvorena druga po redu izložba fotografija FoToBiH 2011.  Izložene su 134 fotografije od 49 autora. Izbor radova za izlaganje izvršio je žiri u sastavu : Alija Kamber, KMFAUFBiH, Hukić Ahmet, KMFAUFBiH, AFIAP i Mukić Nada fotograf prve klase. Prvu nagrdau za fotografiju dobila je Svetlana Perić, drugu Ema Mujanović a treću Željko Jelić. Prvu nagradu za kolekciju dobio je Mirsad Mujanović, drugu Muhamed Borović, a treću Željko Žunić.  Pohvale za kolekciju dobili su Siniša Skenderija i Alen Dobrić, a za fotografiju Bojan Janjić, Zoran Lazić i Branko Pejaković.

Katalog FoToBiH Tuzla 2011


Samostalna izložba fotografija – Lazić, Milosavljević, Janjić

U organizaciji Centra za kulturu Doboj i Petrovo u Petrovu kraj Gračanice održana je samostalna izložba fotografija tri autora Foto kino kluba Doboj – Lazić Zorana, Milosavljević Dejana i  Janjić Bojana.
Na otvorenju izložbe o autorima i njihovim fotografijama govorili  su Ozren Božanović, predsjednik AUFBiH i Milenko Đukanović, direktor Centra za kulturu u Doboju, a izložbu je otvorio Drago Handanović, likovni umjetnik.
Ova trojica dobojskih autora predstavili su se publici sa šezdeset fotografija raznovrsnog žanra, te kao što je istakao Handanović “nude kulturnoj javnosti argumente za legalizaciju umjetničke fotografije”.

Katalog izložbe