ASOCIJACIJA ZA UMJETNIČKU FOTOGRAFIJU BOSNE I HERCEGOVINE

АСОЦИЈАЦИЈА ЗА УМЈЕТНИЧКУ ФОТОГРАФИЈУ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ

PHOTOGRAPHIC ASSOCIATION OF BOSNIA AND HERCEGOVINA

BOSNIA HERCEGOVINA FÉDÉRATION DE L'ART PHOTOGRAPHIQUE

OSNOVANA 1910 * ESTABLISHED 1910

Izložba fotografija “Foto safari Travnik 2010”

Asocijacija za umjetničku fotografiju u BiH i FOTO KLUB FOT TRAVNIK pozivaju sve članove i zainteresovane građane na otvaranje izložbe “Foto safari Travnik 2010”. Izložba će biti otvorena 30. novembra 2010 u 19 sati u prostorijama Zavičajnoig muzeja Travnik.
Na izložbi je predstavljeno 37 autora sa 107 fotografija, od 699 fotografija od 52 autora koliko je učestvovalo na Safariju. Postavku izložbe uradili su članovi Kluba na čelu sa Mujanović Mirsadom i Adžaip Mirkom.

Katalog izložbe Foto safari Travnik 2010.pdf


Prva klupska izložba Foto kino kluba Doboj

U Galeriji Centra za kulturu i obrazovanje Doboj u Doboju otvorena je 25. novembra 2010.  Prva klupska izložba fotografija Foto kino kluba Doboj. Na izlobi je izloženo oko 60 radova od 38 članova. Klub je formiran početkom ove godine i do sada okupio je impozantan broj od pedeset članova.
Foto kino klub Doboj nastavlja djelatnost Foto kluba Bosna Doboj koji je prestao sa radom 1992. godine, a ostavio je značajan trag u kreativnoj fotografiji u BiH. Formiran je 1965. godine i svo vrijeme postojanja bio jedan od najaktivnijih klubova kod nas.
U prepunij sali Galerije o klubu i  aktivnostima  govorio je direktor Centra za kulturu i obrazovanje  Milenko Đukanović, a o izloženim radovima Božanović Ozren, selektor izložbe i predsjednik AUFBiH.
Izložbu su pripremili i postavili Lazić Zoran i  Đurić Radomir .


44. Dani fotografije – 100 godina AUFBiH


U Prozoru je i ove godine, u organizaciji udruženja “Art Work” i Asocijacije za umjetničku fotografiju u BiH, održana manifestacija “Dani fotografije Bosne i Hercegovine”, koji su se ove godine održali 44. put. U toku manifestacije, priređeno je nekoliko projekcija izložbi fotografija, promocija publikacija vezanih za fotografiju, te su dodijeljena priznanja za najupješnije i najzaslužnije za afirmaciju umjetničke fotografije. Ove godine obilježava se i stotinu godina organizovane fotografije u BiH, o čijim počecima i razvoju je učesnicima govorio predsjednik Asocijacije za umjetničku fotografiju BiH Ozren Božanović. Povodom ovog jubileja održana je i projekcija fotografija iz Arhiva AUFBiH.
Održana je i projekcija Foto BiH 2010, na kojoj je prikazano 105 primljenih fotografija od 40 autora. Održana je i projekcija fotomonografije “Okrznuta istina”, čiji je autor fotograf Miroslav Predojević, te prezentacija izložbe srpske fotografije pod nazivom “Biseri srpske fotografije”.
U sklopu manifestacije dodiljenja su i priznanja povodom 100 godina Asocijacije za umjetničku fotografiju BiH, te zvanja AUFBiH i FIAP.
Učesnici  manifestacije imali su priliku fotografisati jedan od najstarijih objekata u Prozoru – tvrđavu i stari grad Prozor, koji su uvršteni na listu nacionalnih spomenika, te prozorsku sahat-kulu. Fotografi su također posjetili Draševo i Jaklićku planinu, gdje je organizovan foto-safari.
Obavještavaju se svi učesnici foto safarija da je rok za dostavljanje radova 30. 11. 2010. Radovi se dostavljaju na CD na adresu AUFBiH.

Katalog 44. Dana fotografije Prozor Rama 2010.pdf


Izložba fotografija Erola Čolakovića “Pitanje ravnoteže” u Tuzli


2. međunarodni salon fotografije “Prozor Rama 2010”

Druga međunarodna izložba “Prozor-Rama” u organizaciji Udruženja umjetnika ART WORK i pod pokroviteljstvom FIAP-a i AUF BiH  održat će se od 26.12. 2010. do 15.01.2011. godine . Predviđene su dvije selekcije – monohrom i kolor, a zadnji dan prijema radova je 01.12.2010. godine.

Propozicije i prijava