ASOCIJACIJA ZA UMJETNIČKU FOTOGRAFIJU BOSNE I HERCEGOVINE

АСОЦИЈАЦИЈА ЗА УМЈЕТНИЧКУ ФОТОГРАФИЈУ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ

PHOTOGRAPHIC ASSOCIATION OF BOSNIA AND HERCEGOVINA

BOSNIA HERCEGOVINA FÉDÉRATION DE L'ART PHOTOGRAPHIQUE

OSNOVANA 1910 * ESTABLISHED 1910

Otvorena prva Galerija fotografija u BiH

U Tuzli je u novim prostorijama Foto kino kluba Tuzla u ulici Džafer mahala 13, otvorena prva Galerija fotografija u BiH. Galeriju je na prigodan način otvorio gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović koji je ujedno i otvorio prvu izložbu posvećenu gradu Tuzli pod nazivom “Tuzla – grad u objektivu”. Namjena ovog multifunkcionalnog prostora je da predstavi ne samo fotografske postavke i nego i postavke drugih oblika kreativnog stvaralaštva bliskog fotografiji. Prostor je ujedno multimedijalnog karaktera sa mogućnošću video projekcija čime je omogućeno i održavanje kurseva iz foto i video tehnike.
Program Galerije do kraja ove godine obuhvata održavanje 9 izložbi fotografija, kao i veći broj predavanja i video projekcija.

Katalog izložbe Tuzla grad u objektivu


Druga samostalna izložba Slavenka Vukasovića

U utorak, 1. maja 2012. godine, u Klubu prijatelja umjetnosti „Atanasije Popović“ u 20 časova biće otvorena druga samostalna izložba fotografija Slavenka Vukasovića pod nazivom “La bicyclette”. Slavenko Vukasović je fotograf  prve klase u Asocijaciji za umjetničku fotografiju u BiH,  predsjednik Foto-kino kluba Trebinje,čiji je rad obnovio 2006. godine. Takođe, član je biciklističke sekcije planinarskog društva „Vučji zub“ iz Trebinja.

Na izložbi će biti prikazane fotografije bicikala i biciklista koje je autor snimio u Holandiji – zemlji sa najviše bicikala u Evropi, a cilj izložbe je promovisanje biciklizma i u našem regionu.
Svečano otvaranje izložbe biće upotpunjeno muzikom poznatih izvođača, koja je takođe inspirisana biciklima, dok će uz fotografije stajati i citati poznatih ljudi o biciklu.


Treća samostalna izložba Lucije Mujanović

Pozivamo sve zainteresovane da u ponedjeljak 30. aprila 2012. g. u prostorijama Centra za kulturu u Travniku prisustvuju otvaranju Treće samostalne izložbe fotografija Lucije Mujanović fotografa prve klase iz Travnika. Na izložbi su izložene 44 fotografije. Organizator izložbe je Foto klub FOT Travnik, a otvaranje je predviđeno za 18,00 časova.

Katalog izložbe. pdf


Foto kamp “Živjeti sa prirodom”

Foto kino klub Doboj organizuje interesantno druženje fotografa pod nazivom Foto kamp “Živjeti s prirodom”. Kamp će se održati od petka 18.05.2012. godine do nedjelje 20.05.2012.godine.
Kamp je međunarodnog karaktera, a boravak je po principu kampiranja. Kotizacija po osobi je 10 KM. Prijave se primaju do 01. maja 2012. godine na e mail [email protected] ili na tel. 065 437 842.

Foto kamp “Živjeti s proirodom”


Međunarodna izložba “Zeleno blago” u Bugojnu

U organizaciji Foto kluba FOT Travnik i Kantonalne uprave šuma Srednjobosanskog kantona održat će otvaranje 2. međunarodne izložbe umjetničke fotografija pod nazivom “Zeleno blago”. Izložba će biti otvorena  20. aprila, 2012. godine u Sportsko kulturnom centru u Bugojnu. Na izložbi će će se moći vidjeti 181 printana fotografija čiji su autori fotografi iz šest država.
Ova izložba će biti postavljena u toku godine u svim većim gradovima Srednjobosanskog kantona.  Prva izložba je bila postavljena krajem prošle godine u Centru za kulturu u Travniku. Nakon Bugojna, općine Vitez i Novi Travnik su pokazale interes te će u toku maja i juna ista biti postavljena i u ovim gradovima.

Katalog izložbe


Peta samostalna izložba Siniše Skenderije

Pozivamo sve zainteresovane  ljubitelje fotografije na otvaranje Pete samostalne izložbe fotografija Siniše Skenderije pod nazivom “Zaustavljeni trenutak”. Izložba će se o držati u Vitezu u Galeriji  HKD Napredak, a otvorenje je predviđeno za 22.04.2012. godine u 19,00o sati. Izložba će biti postavljena do 29.04 2012. godine.


Izložba fotografija Leona Bijelića i Dejana Đurića

Pozivamo sve ljubitelje fotografije da svojim prisustvom uveličaju otvaranje izložbe fotografija Leona Bijelića i Dejana Đurića koja će se održati u četvrtak 19.04.2012. godine u 19:00 časova u prostorijama univerziteta za poslovni inženjering i menadžment u Banja Luci (Univerzitet PIM).
Na izložbi ćete imati priliku vidjeti 40 fotografija od ovih mladih autora koje su nastale u toku 2011. godine. Svako od vas će sigurno pronaći sebi zanimljiv tračak svijetla zamrznut u vremenu.
Izložbu su podržali: Univerzitet PIM, Asocijacija za umjetničku fotografiju BiH i Univerzitetski foto-kino klub Banja Luka.
Za sve one koji nisu u mogućnosti da prisustvuju otvaranju izložbe, fotografije će biti izložene narednih 10 dana i moći ćete ih pogledati u prostorijama univerziteta PIM u periodu od 8:00 do 18:00 časova.


Samostalna izložba Ahmeta Hukića “Ptice”

Pozivamo sve zainteresovane članoveAUF BiH  na otvaranje sedme samostalne izložbe Ahmeta Hukića, KMFAUFBiH , AFIAP,  pod nazivom “Ptice”, člana Foto kino kluba Tuzla . Izložba je postavljena u prostorijama Galerije “Kristijan Kreković” Tuzla od 12 do 26. aprila 2012 godine, a otvaranje je predviđeno za 12. april 2012. godine u 19,00 sati. Organizator izložbe je Foto kino klub Tuzla u  saradnji sa HKD Napredak Tuzla.


Pozivamo sve zainteresovane na otvaranje 2 samostalne izložbe Željka Jelića pod nazivom “Tragovi”, člana Foto grupe “Smena 8″  iz Prnjavora. Izložba je postavljena u prostorija Narodne biblioteke “Branko Radičević” u Derventi, a otvaranje je predviđeno za 12. april 2012. godine u 18,00 sati. Izložba će biti postavljena do 18. aprila.


“Staze lica predjeli” na Zeničkom proljeću

U povodu obilježavanja obljetnice 120 godina od rođenja Ive Andrića, Zavičajni muzej Travnik premijerno je predstavio izložbu „Rogjen u Travniku, nadležan u Sarajevu, odrastao u Višegradu“ u programu 17. Međunarodne kulturne manifestacije „Zeničko proljeće“. Ova izložba predstavlja na neki način nastavak izložbe fotografija „Staze, Lica, Predjeli“ iz 2011. godine, nastale kao rezultat istoimenog foto-safarija u Travniku, Višegradu i Sarajevu.

Katalog izložbe

Popis primljenih radova


Foto konkurs – ekologija

Centri civilnih inicijativa (CCI), u sklopu projekta „Smanjenje korišćenja plastičnih kesa u BiH“, raspisali su konkurs za najbolju fotografiju na temu zagađenja životne sredine plastičnim kesama. Konkurs traje od 06.04 do 26.04.2012. godine.

Propozicije konkursa “Smanjenje korištenja plastičnih kesa u BiH”


Konkurs za dodijelu zvanja AUFBiH za 2012.g.

Obavještavamo sve članove koji su ispunili uslove za dodjelu zvanja fotografa prve klase, kandidat majstora i majstora fotografije da aplikacije za zvanja mogu predati do 15.05.2012.  godini koordinatoru za dodjelu zvanja Mujanović Mirsadu na sljedeću adresu : Mujanović Mirsad, Tvornička 12 c, 72270  Travnik.

Detaljna uputstva o potrebnoj dokumentaciji se mogu pročitati na službenoj stranici AUFBIHa :

https://fotobih.ba/wp-content/uploads/2011/03/Pravilnik-o-zvanjima.pdf

Taksa za dodjelu zvanja za fotografa prve klase je 20 KM, dok je za KMF i MF 50 KM i uplaćuje se na žiro račun AUFBiH.  Prihodom od takse pokrivaju se troškovi izrade plaketa i diploma, te troškovi održavanja sastanka Umjetničkog savjeta.
Nepotpune aplikacije neće se uzimati u razmatranje za zvanja.