ASOCIJACIJA ZA UMJETNIČKU FOTOGRAFIJU BOSNE I HERCEGOVINE

АСОЦИЈАЦИЈА ЗА УМЈЕТНИЧКУ ФОТОГРАФИЈУ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ

PHOTOGRAPHIC ASSOCIATION OF BOSNIA AND HERCEGOVINA

BOSNIA HERCEGOVINA FÉDÉRATION DE L'ART PHOTOGRAPHIQUE

OSNOVANA 1910 * ESTABLISHED 1910

Foto safari “Prozor Rama 2010”

Tradicionalni Foto safari “Prozor Rama 2010” okupio je zavidan broj učesnika, a izuzetno kvalitetan program omogućio je da pristigne i veliki broj fotografija za žiriranje. Na ovogodišnji Foto safari “Prozor Rama 2010” pristiglo je 1.228 fotografija od 48 autora, s tim da jedan dio autora nije poslao svoje radove što predstavlja njihovu sliku o njima, a nas upuduje na to da ih nema potrebe zvati sljededi put. Nažalost nekoliko CD bili su “pečeni u pogrešnim” zapisima te se fotografije sa njih nisu mogle preuzeti, a ni pogledati. Obzirom da je u ovoj godini odlazak na Jeklićku planinu bio pravi pogodak organizatora, te da je na ovoj lokaciji snimljen izuzetan broj kvalitetnih fotografija to smo odlučili dodijeliti i poseban dio nagrada na temu folklor. Takođe treba istaći da su pojedini autori poslali “previše” fotografija te bi sljededi puta prije slanja trebali da izvrše vlastitu selekciju radova, te da pošalju prihvatljivih dvadesetak radova po vlastitom izboru.

Selekciju radova izvršio je Ozren Božanović, KMF AUFBiH, AFIAP.

Katalog Foto safarija “Prozor Rama 2010”


2. međunarodna izložba fotografija “Prozor – Rama 2010”

Žiri 2. međunarodne izložbe fotografija “Prozor Rama 2010” (koja će, kao su svi izgledi po svemu postati tradicionalna ) izvršio je selekciju od preko hiljadu fotografija autora iz 27 zemalja svijeta te za izaganje odabrao 153 fotografije. Žiri je radio u sastavu Kašćelan Milorad AFIAP, KMFAUFBiH, Prole Dragan, AFIAP, KMFAUFBiH, te Šljivo Husein fotograf prve klase, profesor likovne umjetnosti.

Rezultati žiriranja 2. međunarodne izložbe “Prozor Rama 2010”


In memoriam – Čedo Paunović

Decembra mjeseca prošle godine u Zenici je nakon duge i teške bolesti umro jedan od največih bosanskohercegovačkih foto umjetnika Čedo Paunović, majstor fotografije AUFBiH. Čedo Paunović rođen je u Kotoru 1951. godine , a radio je kao inženjer metalurgije u zeničkoj želejzari . Fotografijom se počeo baviti od 1982. godine, te je sve dok je mogao izlagati na izložbama učestvovao na preko 200 izložbi u zemlji i nostranstvu gje je izložio preko 400 radova. Osvojio je 56 nagrada od čega 17 prvih. Takođe je održao i osam samostalnih izložbi od rodnog Kotora do Upssale u Švedskoj. Bio je član Foto kluba Zenica i foto grupe Art 7 Zenica sa kojom je osvojio i dva kupa yugo fotografije.  Bio je član ULUPBIH-a, a u Foto savezu Bosne i Hercegovine kao član uprave vodio je poslove Infocentra. Nosilac je zvanja majstor fotografije. Odlazak Čede Paunovića je veliki gubitak za fotografiju na našim prostorima kao autora koji će svojim stilom i posebnošću izraza ostati zapamćen kao dio bosakohercegovačke fotografske istorije.