ASOCIJACIJA ZA UMJETNIČKU FOTOGRAFIJU BOSNE I HERCEGOVINE

АСОЦИЈАЦИЈА ЗА УМЈЕТНИЧКУ ФОТОГРАФИЈУ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ

PHOTOGRAPHIC ASSOCIATION OF BOSNIA AND HERCEGOVINA

BOSNIA HERCEGOVINA FÉDÉRATION DE L'ART PHOTOGRAPHIQUE

OSNOVANA 1910 * ESTABLISHED 1910

Izložba tri autora u Travniku

IZLOZBA-FOTOGRAFIJA_1W_resizeU organizaciji Univerziteta “Vitez” postavljena je izložba fotografija tri autora : Gordane Skenderija, fotograf 1. Klase AUFBiH, Karlo Gavrić,fotografa i Siniša Skenderija, majstor fotografije AUFBiH, AFIAP. Izložba će se održati u galeriji Univerziteta “Vitez” u Travnik, a otvaranje izložbe je planirano u ponedjeljak 21.03.2016. u 18 h. Autori će biti predstavljeni sa po 30 fotografija iz svog opusa. Bit će izloženo po 10 printanih fotografija velikog formata svakog od njih, a istovremeno ce sve njihove fotografije biti i projecirane na velikom zidnom panou uz prigodnu muzičku podlogu. U sklopu izložbe fotografija posjetioci će moći pogledati kako su izgledali i funkcionisali stari foto aparati koji će biti izloženi u dijelu izložbenog prostora.

 

 

Plakat izložbe

Pozivnica


Međunarodna kružna izložba “BH Circuit”

Plakat BH CIRCUIT_001_resizePozivamo sve zainteresovane da prisustvuju otvaranju međunarodne cirkularne izložbe fotografija pod nazivom “BH Circuit” u organizaciji FKK Tuzla. Izložba se održava u tri države odnosno tri grada istovremeno (Aleksinac- Kotor – Tuzla). Otvaranje izložbe predviđeno je za četvrtak 17. marta 2016. godine u 19,00 sati u prostorijama Galerija FKK Tuzla.

 

 

 

Plakat BH Circuit


In memoriam – Tošo Mitaševski – 1960-2016

12028889_10206066120428075_1388822271860268647_o_resizeSvim ljubiteljima fotografije javljamo tužnu vijest da nas je napustio Tošo Mitaševski, kandidat majstora fotografije iz Sarajeva. Tošo Mitaševski bio je član legendarne postavke Foto kluba Mašinac i jedan od najznačajnijih autora bosanskohercegovačke fotografije osamdesetih godina, ali će ostati upamćen po izložbi fotografija iz opkoljenog Sarajeva pod nazivom “Soba njenih uspomena”. Tošo Mitaševski učestvovao je na većini izložbi fotografija u Ex Jugoslaviji od 1984. pa sve do 1992. godine. Bio je član Predsjedništva Foto saveza BiH, član Savjeta Galerije fotografija Novi grad, te Savjeta časopisa “Fotografija”. Odlazak Toše Mitaševskog predstavljna ogroman gubitak za našu fotografiju.
Komemorativna sjednica će se održati u utorak, 15.03.2016. u 11:00 sati u Historijskom muzeju BiH , a sahrana će biti obavljena na gradskom groblju Vlakovo u Sarajevu u 14:00h.


Kulturno nasljeđe Tuzle na fotografijama Davora Pavlića

str 1_resizePočetkom marta u Tuzlu u prostorijama biblioteke “Derviš Sušić” otvorena je izložba fotografija Davora Pavlića, člana FKK Tuzla. Izložba je sačinjena od 40 fotografija, od čega 31 u monohrom tehnici i 9 u boji. 4 fotografije su urađene većih dimenzija kako bi se dočarala arhitektura svima koji budu gledali fotografije. Izložba je prodajnog karaktera a prihod od prodaje fotografija bit će prebačlen u svrhu odlaska djece na Specijalnu olimpijadu 2017.
Izložba će biti otvorena od 10.-21.03.2016. godine. Izložbu je otvorio Tihomir Knežiček.

 

Katalog izložbe


33rd FIAP BLACK AND WHITE BIENNIAL

Obavještavamo zainteresovane autore da je dostava radova za FIAP – ov 33. BIJENALE CRNO-BIJELE FOTOGRAFIJE, koji se ove godine održava u Seulu (Koreja). Rok do 22. 04. 2016. godine.
Kolekciju AUFBiH na pomenutom Bijenalu će predstavljati 10 printanih crno-bijelih fotografija (jedan autor može biti zastupljen maksimalno sa jednim radom). Kolekcija mora biti koherentna, kako sa stanovišta inspiracije i koncepcije tako i u pogledu same realizacije i prezentacije.Kako bi izbor kolekcije bio bolji i kvalitetniji, ostavljamo autorima mogućnost da pošalju maksimalno do 3 (tri) crno-bijele fotografije na temu:  LIFE, PORTRET, PORTRET U AMBIJENTU
Saznajte više »


Samostalna izložba foto minijature Radoja Eleza u Trebinju

plakat 420x297-A3_resizePozivamo sve zainteresovane da prisustvuju otvaranju samostalne  izložbe fotografija foto minijature člana Foto kino kulba Trebinje Radoja Eleza pod nazivom “Dame snimaju”. Izložba je postavljena u Cafe klubu Trebinje a otvaranje je predviđeno za četvrtak 10. marta u 20,00 časova.

Katalog izložbe
Plakat izložbe


38th FIAP Youth Print Biennial 2016

Obavještavamo zainteresovane mlade autore da je dostava radova za FIAP – ov 38. BIJENALE PRINTANE FOTOGRAFIJE ZA MLADE AUTORE, koji se ove godine održava u Omanu, Rok za dostavljanje radova je do 22. 03. 2016. godine.
Bijenale je organizovan u dvije kategorije:
I kategorija do 16 godina (rođeni poslije 04.04.2000. godine) i
II kategorija do 21 godine (rođeni poslije 04.04.1995. godine).
Kolekcije AUFBiH na pomenutom Bijenalu u svakoj kategoriji će predstavljati po 20 fotografija (kolor ili crno-bijelih). Jedan autor može biti zastupljen maksimalno sa dva rada. Tema je slobodna uz napomenu da se u skladu sa propozicijama akt fotografije neće primati.  Mole se autori da ne dostavljaju radove koji su već bili u kolekcijama AUFBiH za FIAP Bijenala. Saznajte više »