ASOCIJACIJA ZA UMJETNIČKU FOTOGRAFIJU BOSNE I HERCEGOVINE

АСОЦИЈАЦИЈА ЗА УМЈЕТНИЧКУ ФОТОГРАФИЈУ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ

PHOTOGRAPHIC ASSOCIATION OF BOSNIA AND HERCEGOVINA

BOSNIA HERCEGOVINA FÉDÉRATION DE L'ART PHOTOGRAPHIQUE

OSNOVANA 1910 * ESTABLISHED 1910

KONKURS ZA DODJELU FOTOGRAFSKIH ZVANJA U 2014. GODINI

Obavještavamo sve članove AUFBIHa koji su ispunili uslove za dodjelu zvanja fotografa prve klase, kandidat majstora i majstora fotografije da aplikacije za zvanja mogu predati do 12.05.2014.  godini koordinatoru za dodjelu zvanja Mujanović Mirsadu na sljedeću adresu : Mujanović Mirsad, Tvornička 12 c, 72270  Travnik.
Detaljna uputstva o potrebnoj dokumentaciji se mogu pročitati na službenoj stranici AUFBIHa :
https://fotobih.ba/wp-content/uploads/2011/03/Pravilnik-o-zvanjima.pdf
Za brže pronalaženje kataloških brojeva održanih izložbi pod paronatom AUFBIH, možete pogledati stranicu: https://fotobih.ba/?page_id=14
Za brže pronalaženje kataloških brojeva održanih izložbi pod FIAP paronatom,
možete pogledati stranicu: http://patronages.fiap.net
Taksa za dodjelu zvanja za fotografa prve klase je 30 KM, dok je za KMF i MF 60 KM i uplaćuje se na žiro račun AUFBiH.
Kopiju uplatnice priložiti uz kolekciju. Prihodom od takse pokrivaju se troškovi izrade plaketa i diploma, te troškovi održavanja sastanka Umjetničkog savjeta. Nepotpune aplikacije neće se uzimati u razmatranje za zvanja.
Koordinator za AUFBIH zvanja
Mirsad Mujanović


In memoriam

Obavještavamo sve članove da je u 92. godini života preminuo jedan od najvećih umjetnika fotografije RISTO MILIĆEVIĆ koji je čitav svoj život posvetio fotografiji. Bio je svestran stvaralac, od umjetnika fotografije do publiciste. Gubitkom čika Riste iz naših života nestao je tihi i mirni stvaralac koji će nas beskonačno nedostajati.
Slava i hvala čika Risti.


8. klupska izložba Foto kino kluba Trebinje

Pozivao sve zainteresova da prisustvuju otvaranju Osme klupske izložbe fotografija Foto kino kluba Trebinje. Izložba će biti otvorena u prostorijama Klub u četvrtak 17. aprila 2014. godine u 19 sati. Na izložbi će biti izloženo 70 fotografija od 30 autora formata 20 x 30 cm.
Katalog 8. klupska izlozba FKK Trebinje


Samostalna izložba fotografija Branko Pejaković

Pozivamo sve zainteresovane članove da prisustvuju otvaranju samostalne izložbe fotografija Branka Pejakovića iz Prnjavora pod nazivom “Tragom svjetla”. Izložba ćebiti otvorena u Centru za kulturu Derventa 17. prila 2014. goine u 19 sati. Izložba je otvorena do 24. aprila 2014. godine.


Samostalna izložba tri autora Ema, Gordana, Ajbar u Travniku

Pozivamo sve zainteresovane, a posebno prijatelje foto kluba i članove da se pridruže otvaranju samostalne izložbe fotografija tri autora – člana Foto kluba Fot Travik Eme Mujanović, Gordane Skenderija i Ajbara Mujanovića. Izožba će biti otvorena na Starom gradu u Travniku u petak 11. aprila 2014. godine u 19,00 sati.

KATALOG tri autora Travnik


32nd FIAP BLACK AND WHITE BIENNIAL

Obavještavamo zainteresovane autore da je dostava radova za FIAP – ov 32. BIJENALE CRNO-BIJELE FOTOGRAFIJE, koji se ove godine održava u Ankari (Turska), do 30. 04. 2014. godine.  Kolekciju AUFBiH na pomenutom Bijenalu će predstavljati 10 crno-bijelih fotografija (jedan autor može biti zastupljen maksimalno sa jednim radom).
Kolekcija mora biti koherentna, kako sa stanovišta inspiracije i koncepcije tako i u pogledu same realizacije i prezentacije.
Kako bi izbor kolekcije bio bolji i kvalitetniji, ostavljamo autorima mogućnost da pošalju maksimalno do 3 crno-bijele fotografije na teme:
a) LIFE    i    b) PORTRET .
Mole se autori da ne dostavljaju radove koji su već bili u kolekcijama AUFBiH za FIAP Bijenala.
Radovi se dostavljaju na CD-u u JPG formatu, rezolucija 300 dpi, kraća strana mora biti 30cm, kvalitet 12.
Nazivi radova trebaju biti na engleskom jeziku.
Svi autori čiji radovi budu izabrani u kolekciju dobiće štampani katalog Bijenala (21×21)cm. Troškove kotizacije za Bijenale i troškove printanja i slanja radova snosi AUFBiH.

Radovi se dostavljaju na adresu:
Milorad Kašćelan
(Univerzitetski foto kino klub)
Bana Milosavljevića 20
78 000 Banja Luka
Koordinator kolekcija AUFBiH: Milorad Kašćelan, MF AUFBiH, EFIAP