ASOCIJACIJA ZA UMJETNIČKU FOTOGRAFIJU BOSNE I HERCEGOVINE

АСОЦИЈАЦИЈА ЗА УМЈЕТНИЧКУ ФОТОГРАФИЈУ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ

PHOTOGRAPHIC ASSOCIATION OF BOSNIA AND HERCEGOVINA

BOSNIA HERCEGOVINA FÉDÉRATION DE L'ART PHOTOGRAPHIQUE

OSNOVANA 1910 * ESTABLISHED 1910

Izložba fotografija Fotografskog društva “Janez Puhar” Kranj u Banja Luci

U organizaciji Univerzitetskog foto kino kluba u Banjaluci je u srijedu, 27. aprila u 20,00 časova u Narodnoj i Univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske, otvorena izložba fotografija Fotografskog društva Janez Puhar iz Kranja (Slovenija).
Na izložbi se predstavilo devet autora sa 36 fotografija, a trojica autora ( Vasja Doberlet, Niko Sladič i Lado Kraljič ) su bili prisutni i na samom otvaranju izložbe. Uz prisustvo konzula Republike Slovenije u Banjaluci gospodina Bogdana Zupanca, kao i velikog broja posjetilaca i poklonika fotografije, izložbu je otvorila zamjenica gradonačelnika Banjaluke gospođa Jasna Brkić.


Promocija knjige Riste Milićevića “Fotomonografija”

Krajem aprila u organizaciji AUFBiH i Foto kluba Tuzla u prostorijama Teatra Kabare promovisana je FOTOMONOGRAFIJA, knjiga fotografija Riste Milićevića. Na preko 400 stranica predstavljeno je sve ono što je Milićević zabilježio fotoaparatom, kao i niz podatak o učešću na izložbama, održanim samostalnim izložbama,  natpisima u štampi te tekstovima sa otvaranja izložbi. Recenzije knjige napisali su Murat Jašarević, MFAUFBiH,AFIAP i Radan Dragutin, MFAUFBiH. Promotori su bili Božanović Ozren, predsjednik AUFBiH, Atif Kujundžić, književnik i mr. Zdenko Tadić, predsjednik Zajednice tehničke kulture Tuzlanskog kantona, koji je između ostalog  i rekao : “Ova fotomonografija je spomenik drugu i gospodinu Risti Milićeviću. Spomenik koji niko više ne može srušiti niti oskrnaviti. Spomenik koji pripada svima nama, njegovom rodnom Trebinju, Tuzli i Bosni i Hercegovini. Spomenik tehničkoj kulturi i univerzalnoj umjetnosti ljudskog stvaralaštva.”


Druga klupska izložba FVK Valter Sarajevo

Članovi Foto video kluba “Valter” Sarajevo organizovali su svoju drugu klupsku izložbu u Sarajevskoj Skenderiji. Izložba je postavljena od 21. aprila do 30 aprila 2011.  Žiri izložbe činili su  Agdal Nuhanović, akademski grafičar, Aida Hajro, istoričarka umjetnosti i Imrana Kapetanović, KMF AUF u BiH. Od prispjelih 126 fotografija od 21 autora žiri je odabrao za izlaganje 80 fotografija formata 20×30.


Rezultati 15. FIAP Bienala prirode – Bangolore – India 2010

Bienale fotografije prirode održano je u Indiji krajem 2010. godine , te su ovih dana dotavljeni izvještaji sa ocjenama i katalozi. U toku je slanje kataloga autorima. Kolekcija Bosne i Hercegovine u selekciji printane fotografije zauzela je 16 mjesto, a u selekciji digitalne fotografije 13. Šljivo Husein osvojio je bronzanu medalju.

Spisak autora sa ocjenama printana fotografija

Spisak autora sa ocjenama digitalna fotografija


KONKURS za dodijelu zvanja AUFBiH

Obavještavamo sve članove koji su ispunili uslove za dodjelu zvanja fotografa prve klase, kandidat majstora i majstora fotografije da aplikacije za zvanja mogu predati do 15.05.2011. godine koordinatoru za dodjelu zvanja Mujanović Mirsadu na sljedeću adresu : Mujanović M irsad, Tvornička 12 c, 72270  Travnik. Nepotpune aplikacije neće se uzimati u razmatranje za zvanja.


Obavještenje o izložbi “Fotografija mladih 2011″

Obavještavamo sve zainteresovane članove da je rok za dostavu radova za formiranje kolekcije BiH na Svjetskoj izložbi mladih autora obzirom na pomjeranje rokova te dostavu radova organizatoru,  produžen te traje do 25. maja 2011. godine. Radove je potrebno slati na adresu koordinatora za izložbe kolekcije BiH fotografije – Kašćelan Milorada, UFKK ,  B . Milosavljevića 20, 78 000 Banja Luka. Informacije putem e maila : [email protected] ili na telefon 065 671 091.