ASOCIJACIJA ZA UMJETNIČKU FOTOGRAFIJU BOSNE I HERCEGOVINE

АСОЦИЈАЦИЈА ЗА УМЈЕТНИЧКУ ФОТОГРАФИЈУ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ

PHOTOGRAPHIC ASSOCIATION OF BOSNIA AND HERCEGOVINA

BOSNIA HERCEGOVINA FÉDÉRATION DE L'ART PHOTOGRAPHIQUE

OSNOVANA 1910 * ESTABLISHED 1910

Međunarodna izložba portreta Tuzla

Pozivao sve zainteresovane da prisustvuju otvaranju tuzlanskog Festivala savremene umjetnosti ARTZ koji će se održati u ponedjeljak 01.06.2015. godine u 19 sati u Ateljeu Ismet Mujezinović. U okviru Festivala bit će otvorene dvije izložbe prvo samostalna izložba Herberta Gmeinera, predsjednika austriskog fotografskog saveza i visokog funkcionera FIAP, te već druga po redu međunarodna izložba fotografija  portreta. Organizator izložbe je Foto kino klub Tuzla.

Katalog izložbe portreta 2015


In memoriam – Softić Nuraga

U četvrtak je u 85. godini života u Banovićima preminuo Nuraga Softić, jedan od najvećih fotografskih imena Bosne i Hercegovine. Rođen je 1931. godine u Podgorju kod Banovića. Prvu fotografiju snimio je 1951.g. 1957. g., u Litvi odnosno  Banovićima formira se Foto klub Banovici, a jedan od prvih članova je i  Nuraga. Na izložbama fotografija izlagao je od 1960. godine. Njegove fotografije su obišle svijet. U tom vremenu učestvovao je na oko 300 izlozbi u zemlji i inostranstvu te izložio oko 800 radova i osvojio je 17 nagrada. 1975. godine dobiva zvanje kandidat majstora, a Medjunarodna federacija za fotografsku umjetnost, te iste godine na Svjetskom kongresu u Padovi, dodijelila mi je zvanje AFIAP. Foto saveza BiH 1977. godine dodjeljuje mu priznanje Zlatni prsten, a 1995. godine Predsjednistvo Foto saveza BiH dodjelilo mu je najviše zvanje Majstor fotografije. Nuraga Softić ostat će zapamćen kao fotograf koji je napravio zapis o jednom vremenu, želeći da sačuva od zaborava krajolike i ljude svoga djetinstva i svojih Banovića, koje neumitno gutao napredak i modernizacija.


1. Malinik Digital Circuit Travnik 2015

Pozivamo sve ljubitelje umjetničke fotografije da nam se pridruže na projekciji fotografija primljenih na Prvom kružnom salonu digitalne fotografije u Travniku pod pokroviteljstvom FIAPa i foto saveza četiri države. U jednosatnoj projekciji će biti prikazane sve nagrađene i pohvaljene fotografije u šest kategorija kao i veliki broj primljenih radova. Projekcija će se održati u maloj  sali opštine Travnik u petak, 15.maja,2015. u 18 sati
Radujemo se vašem dolasku jer ćemo imati priliku da zajedno uživamo u prekrasnim fotografijama najboljih svjetskih fotografa danas.

Plakat izložbe


4 međunarodna izložba fotografija FOTOEMOCIJA

Univerzitetski foto kino klub Banja Luka je organizator tradicionalne 4. međunarodne izložbe fotografija FOTOEMOCIJA. Rok za prijem radova je 21. maj 2015. godine, a kotizacija za članove AUFBiH iznosi 20 KM.

Propozicije i prijava FOTO EMOCIJA 2015


Sedma klupska izložba fotografija Foto kino kluba Tuzla

Katalog klupska Tuzla_resize

Obavještavamo sve zainteresovane da mogu pogledati Sedmu klupsku izložbu fotografija Foto kino kluba Tuzla od 29. aprila 2015. godine kada je predviđeno i otvaranje izložbe sa početkom u 19,00 sati. Izložba je postavljena u Galeriji Foto kino kluba Tuzla, ulica Džafer mahala 13.
Zbog Dana žalosti izložba se otvara 06.05.2015.g.

 

Katalog 7. klupska izložba Tuzla


Samostalna izložbe Sanje Krnjajić u Bugojnu

Pozivamo sve zainteresovane na otvaranje samostalne izložbe Sanje Krnjajić, članice Foto kluba FOT Travnik na temu putopisne fotografije pod nazivom “Priprema, pozor, putuj”. Izložba je postavljena u Galeriji  kulturno sportsko centra u Bugojnu, a otvaranje je predviđeno za 05.05.2015. godine u 20,15. Izložba se sastoji od 60 printanih fotografija i 40 digitalnih koji će se pokazati u projekciji.