ASOCIJACIJA ZA UMJETNIČKU FOTOGRAFIJU BOSNE I HERCEGOVINE

АСОЦИЈАЦИЈА ЗА УМЈЕТНИЧКУ ФОТОГРАФИЈУ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ

PHOTOGRAPHIC ASSOCIATION OF BOSNIA AND HERCEGOVINA

BOSNIA HERCEGOVINA FÉDÉRATION DE L'ART PHOTOGRAPHIQUE

OSNOVANA 1910 * ESTABLISHED 1910

Izložba fotografija ENERGIJA

U Tuzli je početkom juna u Kulturno sportskom centru Mejdan otvorena izložba fotografija na temu “Energija”. Izložba je organizovana u okviru Međunarodne konferencije o energetici, a sponzor izložbe je Tuzlanski sajam. Izložene su 62 fotografije od 11  autora. Selektor izložbe bio je Andrejaš Robert, KMFAUFBiH. Dodijeljena je prva nagrada za fotografiju Editi Ibukić. Izložba je III ranga.

Katalog izložbe Energija pdf

Prezentacija izložbe Energija exe


1 međunarodna izložba PHOTO EMOTION 2012

Početkom juna u Banja Luci završeno je žiriranje Prve međunarodne izložbe na temu Emocija. Žiri je radio u sastavu : Raša Milojević, EFIAP (Srbija), Ozren Božanović, AFIAP (Bosna i Hercegovina) i  Milorad Kašćelan, AFIAP (Bosna i Hercegovina).

Rezultati izložbe


Nova FIAP umjetnička zvanja

Na osnovu predloga Asocijacije za umjetničku fotografiju u Bosni i Hercegovini, a shodno ostvarenim rezultatima na međunarodnim izložbama pod FIAP pokroviteljstvom  FIAP je dodjelio sledeća zvanja:
Zvanje AFIAP
Dejan Selaković
Siniša Skenderija
Zvanje EFIAP
Milorad Kašćelan
Branko Pejaković Peyo
Željko  Jelić Kremanski
Slobodan Krstić
Zvanje EFIAP/b
Dragan Prole

Proglašenje ovih zvanja i uručenje plaketa i diploma izvršit će se na prigodnoj svečanosti.

Dragan Prole, FIAP Liaison Officer


Odluka o dodijeli zvanja AUFBiH

Umjetnički savjet Asocijacije za umjetničku fotografiju u BiH  na sjednici održanoj 09. juna 2012. godine u Zenici, razmatrao je prispjele zahtjeve za dodjelu zvanja, te prema Statutu AUF BiH,  Pravilniku o dodijeli zvanja i Pravilniku o učešću na izložbama  donio sljedeću

ODLUKU

Dodjeljuje se zvanje majstora fotografije AUFBiH :

Prole Draganu iz Banja Luke
Kašćelan Miloradu iz Banja Luke
Hukić Ahmetu iz Tuzle

Dodjeljuje se zvanje kandidat majstora fotografije AUFBiH sljedećim kandidatima :

Pejaković Branku iz Prnjavora
Jelić Željku iz Prnjavora

Dodjeljuje se zvanje fotograf I klase AUFBiH sljedećim kandidatima :

Omerbašić Sulejmanu iz Sarajeva

Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja, te imenovani stiču pravo da uz svoje ime i prezime stave i naziv zvanja. Uručivanje plaketa i diploma izvršit će se na prigodnoj svečanosti.

Predsjednik Umjetničkog savjeta :

Jašarević Murat, MF AUFBiH, AFIAP,s.r.


Izložba bosanskohercegovačke fotografije “FotoBiH – Zenica 2012”

Pozivamo sve članove i zainteresovane građane da prisustvuju otvaranju prve ovogodišnje izložbe bosanskohercegovačke fotografije “FotoBiH Zenica 2012”.
Izložba će biti otvorena u subotu 09. juna 2012. godine u 19,00 sati u prostorijama Muzeja grada Zenica. Organizator izložbe je Foto grupa “Art 7” iz Zenice.

Katalog izložbe FotoBiH Zenica 2012


Izložba Tourphoto u Travniku

Foto kub FOT Travnik i Zavičajni muzej Travnik su suorganizatori  međunarodne revije turističke fotografije “TOURPHOTO”.
Ovu aktivnost, po sedmi put tradicionalno organiziraju Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije i Foto kino klub “Drava” iz Đurđevca (Hrvatska). Tema natječaja je bila Turizam kontinentalne Hrvatske.
Ova izložba je svoju premjeru imala decembra mjesecu, u Rijeci, u prostorima galerije FK “Color” Rijeka. Nakon Tavnika, izložba nastavlja svoje putovanje u još nekoliko gradova Regije.
Pozivamo sve ljubitelju dobre fotografije da nam se pridruže na otvaranju u  subotu, 9. 06. 2012. godine u 18:00 sati u galeriji “Terra” u Travniku.