ASOCIJACIJA ZA UMJETNIČKU FOTOGRAFIJU BOSNE I HERCEGOVINE

АСОЦИЈАЦИЈА ЗА УМЈЕТНИЧКУ ФОТОГРАФИЈУ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ

PHOTOGRAPHIC ASSOCIATION OF BOSNIA AND HERCEGOVINA

BOSNIA HERCEGOVINA FÉDÉRATION DE L'ART PHOTOGRAPHIQUE

OSNOVANA 1910 * ESTABLISHED 1910

44. Dani fotografije – 100 godina AUFBiH


U Prozoru je i ove godine, u organizaciji udruženja “Art Work” i Asocijacije za umjetničku fotografiju u BiH, održana manifestacija “Dani fotografije Bosne i Hercegovine”, koji su se ove godine održali 44. put. U toku manifestacije, priređeno je nekoliko projekcija izložbi fotografija, promocija publikacija vezanih za fotografiju, te su dodijeljena priznanja za najupješnije i najzaslužnije za afirmaciju umjetničke fotografije. Ove godine obilježava se i stotinu godina organizovane fotografije u BiH, o čijim počecima i razvoju je učesnicima govorio predsjednik Asocijacije za umjetničku fotografiju BiH Ozren Božanović. Povodom ovog jubileja održana je i projekcija fotografija iz Arhiva AUFBiH.
Održana je i projekcija Foto BiH 2010, na kojoj je prikazano 105 primljenih fotografija od 40 autora. Održana je i projekcija fotomonografije “Okrznuta istina”, čiji je autor fotograf Miroslav Predojević, te prezentacija izložbe srpske fotografije pod nazivom “Biseri srpske fotografije”.
U sklopu manifestacije dodiljenja su i priznanja povodom 100 godina Asocijacije za umjetničku fotografiju BiH, te zvanja AUFBiH i FIAP.
Učesnici  manifestacije imali su priliku fotografisati jedan od najstarijih objekata u Prozoru – tvrđavu i stari grad Prozor, koji su uvršteni na listu nacionalnih spomenika, te prozorsku sahat-kulu. Fotografi su također posjetili Draševo i Jaklićku planinu, gdje je organizovan foto-safari.
Obavještavaju se svi učesnici foto safarija da je rok za dostavljanje radova 30. 11. 2010. Radovi se dostavljaju na CD na adresu AUFBiH.

Katalog 44. Dana fotografije Prozor Rama 2010.pdf


< < Nazad na početnu stranicu