ASOCIJACIJA ZA UMJETNIČKU FOTOGRAFIJU BOSNE I HERCEGOVINE

АСОЦИЈАЦИЈА ЗА УМЈЕТНИЧКУ ФОТОГРАФИЈУ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ

PHOTOGRAPHIC ASSOCIATION OF BOSNIA AND HERCEGOVINA

BOSNIA HERCEGOVINA FÉDÉRATION DE L'ART PHOTOGRAPHIQUE

OSNOVANA 1910 * ESTABLISHED 1910

2007
Samostalna izložba fotografija Slavenko Vukasović iz Trebinja
izlozba_slaven_webU organizaciji Foto kluba Trebinje održana je Prva samostalna izložba mladog i perspektivnog autora fotografije Slavenka Vukasovića iz Trebinja pod nazivom “Žakovo na drugi pogled” . Izlozba je otvorena u Klubu prijatelja umjetnosti “Anastasije Popović” 26. januara 2007.g. u 19,00 sati.
Samostalna izložba fotografija Milana Latinovića
Katalog LatinovicU Galeriji fotografija u Tuzli, u organizaciji Foto kluba Tuzla, održana je samostalna izložba fotografija Milana Latinovića, majstora fotografije iz Zenice, člana Foto grupe “Art 7”. Izloženo je 80 radova koji su nastali do 1990. godine kada je ovaj autor sa članovima foto grupe drugi put osvojio jugoslavenski kup.
Uz znatan broj posjetilaca na izložbi su govorili Ejubović Hari, likovni pedagog, te Atif Kujundžić, književnik. Izlozbu je otvorio Robert Andrejaš, predsjednik Kluba. Nazalost autor zbog bolesti nije bio prisutan na otvaranju.
Izložba Foto kluba Tuzla u Zagrebu
Katalog zagrebU Zagrebu je u organizacije Bosnjačke kulturne zajednice Hrvatske, organizovana klupska izlozba fotografija Foto kluba Tuzla na temu ljudi i predjeli Bosne i Hercgovine, a pod nazivom “Bosanska imresija”. Izloženo je 76 fotografija od 16 autora. Izložba je održana u prostorijama ove organizacije, a prostor je bio premalen da primi sve zaintersovane. Na otvorenju su bili prisutni gradonačelnici Tuzle i Zagreba, a upriličena je prezentacija grada Tuzle te prikazan kratki film o Tuzli. U okviru međunarodne saradnje dogovorena je izložba Foto kluba Zagreb u Tuzli.
Murat Jašarević – dobitni zvanja AFIAP
Murat Jasarevic1aNa osnovu postignutih rezultata na međunarodnim izložbama još jedan autor iz Bosne i Hercegovine dobio je zvanje majstora fotografije Međunarodne federacije za umjetničku fotografiju (AFIAP). To je MURAT JAŠAREVIĆ  majstor fotografije AUF BiH iz Zenice koji je drugi dobitnik ovog zvanja u Bosni i Hercegovini u posljednjih trideset godina.
Murat Jasarević je rođen 1943.godine u Han Bili kod Travnika. Srednju ekonomsku školu i fotografski zanat završio je u Travniku. Član je Foto kluba Zenica od 1968. godine. Jedan je od najuspjesnijih i najkvalitetnijih autora u Bosni i Hercegovini.
Učestvovao je na preko 200 izložbi kod nas i u inostranstvu i za svoja ostvarenja dobio je preko 60 nagrada i diploma. Formirao je jednu od najkvalitetnijih  foto organizacija u bivšoj Jugoslaviji Foto grupu ART Studio koja danas djeluje pod nazivom ART 7.
Dodijeljena zvanja fotograf prve klase
Na osnovu postignutih rezultata na izložbama fotografija, te na osnovu podnesenih zahtjeva komisija u sastavu Murat Jašarević, majstor fotografije, Radan Dragutin, kandidat majstora i Mitaševski Tošo, kandidat majstora izvršila je početkom marta ocjenjivanje pristiglih kolekcija za zvanja te zvanja fotograf I klase dodijelila : Kapetanović Imrani iz Sarajeva, Robertu Andrejašu iz Tuzle i Nadi Mukić iz Tuzle.
Izložba bosanskohercegovačke fotografije “FOTOBiH 2007” u Tuzli
Katalog FotoBiHwwwU Galeriji fotografija u Tuzli održana je tradicionalna izložba autora bosanskohercegovacke fotografije pod nazivom “FotoBiH2007”. Selektor izlozbe bio je Murat Jašarević, majstor fotografije, AFIAP, iz Zenice. Od 451 fotografije od 102 autora selektor je izabrao za izlaganje 116 fotografija od 52 autora.
Na otvaranju izložbe u Galeriji BKC prisutnima se obratio Robert Andrejaš, predsjednik Kluba, a izložbu je otvorio novinar Dukić Zlatko.
Samostalna izložba Mustafe Terzića u Tuzli
TerzicU okviru obilježavanja Dana džamija član Foto kluba Tuzla Mustafa Terzić održao je interesantnu izložbu fotografija pod nazivom “Dan džamija”. Na trideset četiri fotografije prikazana je arhitektura svih džamija tuzlanskog kraja. Fotografije su snimljene u periodu posljednje dvije godine pod raznim vremenskim uslovima i iz interesantnih uglova. Iako je kompletna izložba rađena digitalnom tehnikom samo na nekoliko fotografija autor je dao svoju intervenciju i primjenio efekte digitale. Na izložbi je osim autora govorio o prigodi i fotografijama književnik Atif Kujundžić.
Izložba bosanskohercegovačke fotografije “FotoBiH 2007” u Zenici
Katalog FotoBiH ZenicaU Zenici je početkom maja mjeseca otvorena izložba bosanskohercegovacke fotografije “FOTOBIH 2007”. Izložbu su organizovali Foto grupa ART 7 i Muzej grada Zenice, a selektor izlozbe bio je Toso Mitaševski, majstor fotografije iz Sarajeva. Izložba je postavljena u starim prostorijama Muzeja i posljednja je manifeastacija održana u ovom prostoru. Na otvaranju izložbe govorili su Bajramović Muhamed, direktor Muzeja i Božanović Ozren, predsjednik AUF BiH.
Prva izložba fotografija Foto grupe FOT u Travniku
Izlozba 1 fot TravnikPočetkom maja u Travniku u prekrasnom ambijentu stare tvrđave otvorena je Prva izložba fotografija autora foto grupe “FOT” iz Travnika. Suorganizator ove izložbe bio je Zavičajni muzej Travnik. Izloženo je 40 fotografija od 7 autora Na izložbi su učestvovali : Finka Filipović, Ozrenka Fišić, Josip Pejaković, Slobodan Ličanin, Mirko Adžaip, Mirsad Mujanović i Sejo Bahtić. U veoma kvalitetno urađenom katalogu koji je uredio Mirsad Mujanović objavljene su sve izložene fotografije.
 Izložba fotografija Foto grupe F8 u Sarajevu
F8 druga izlozbaU toku mjeseca juna održana je u Sarajevu u prostorijama British Council (Kreativni kutak) Druga izložba fotografija Foto grupe F8 pod nazivom “F8 na kvadrat”. Na izložbi su učestvovali : Ahmet Hadrović, Amer Kapetanović, Duško Miljanić, Edin Džeko, Haris Hajrulahović, Imarna Kapetanović, Ivan Blazev, Nedim Muhić, Serban Mestecaneanu, Sulejman Omerbašić i Vladimir Tatarević. Selektori izložbe bili su : Savo Vasiljević, Ivan Hrkas i Ismet Lisica.

 

In memoriam : Savo Vasiljević  (1943 – 2007)

Drugi festival fotografije i filma mladih  “Tuzla 2007”
festival 2007U okviru programa Galerije fotografija juna mjeseca izvršena je svečanost proglašenja najbojlih filmskih i fotografskih ostvarenja učenika osnovnih i srednjih škola Tuzlanskog kantona. U okviru filmskog stvaralaštva proglaseni su najbolji igrani filmovi, dokumentarni filmovi, crtani filmovi i spotovi te izvršena projekcija najboljih filmova. U Galeriji BKC postavljena je izlozba 40 najboljih fotografskih radova autora iz BiH i to u dvije selekcije; do 16 godina starosti i od 16 do 21 godine starosti. Radovi su fotografije koje će predstavljati BiH na svjetskom kupu fotografije koji se ove godine održava u Beogradu.
Na svečanom dijelu na kojem su proglašeni najbolji autori o filmskom i fotografskom stvaralaštvu mladih u školama govorio je, Zejćir Hasić književnik, a o daljim programima festivala govorio je Rober Andrejaš, predjednik Foto kluba Tuzla. Diplome najboljim autorima uručio  je Zdenko Tadic, predsjednik ZTK TK. Na kraju prisutnima se obratio Emir Jaganjac, učenik koji je dobitnik zlatne medalje FIAP-a na izložbi mladih.
Kolekciji mladih srebrna medalja FIAP-a
Emir Jaganjac TajanstvenaNa 29. FIAP-ovom Bienalu mladih koje se ove godine održava u Beogradu kolekcija fotografija mladih do 16 godina osvojila je FIAP-ovu srebrnu medalju, dok je kolekcija starijih do 21 godine zauzela šesto mjesto. Odlične rezultate pojedinacno postigli su Emir Jaganjac učenik Osnovne skole Pazar Tuzla koji je osvojio zlatnu medalju FIAP-a i Brković Irfan, član Foto kluba Tuzla koji je osvojio srebrnu medalju FIAP-a.

 

Emir Jaganjac : Tajanstvena

Samostalna izložba fotografija Riste Milićevića u Mostaru
ristomostarU kući Ćorovica u Mostaru predstavio se svojom jedanaestom samostalnom izložbom Risto Miličević. Izložbu je organizovalo Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta”. Na izložbi su govorili Kebo   knjizevnik i Vesna Hlavaček pjesnikinja. Izlozbu je otvorila Spomenka Mičić podpredsjednik Federacije BiH. Izložene su   kolor fotografije, a izlozbu je pratio lijepo urađen katalog.
Samostalna izložba fotografija Murata Jašarevića
Katalog Jasarevic webU povodu svečanosti zvanične dodijele umjetničkog zvanja Artist FIAP  međunarodne asocijacije za umjetničku fotografiju održana je reprezentativna izložba fotografija zeničkog autora Murata Jašarevića. Izložba je postavljena u Međunarodnom ateljeu “Ismet Mujazinović” u Tuzli, a oranizator pored AUF BiH bila je Međunarodna galerija portreta. Izložena su 84 rada iz opusa monohrom i kolor fotografije. Na izložbi su govorili Ćazim Sarajlić, direktor galerije i Atif Kujundžić, književnik. Priznanje FIAP-a Muratu Jašareviću urucio je Ozren Božanović predsjednik AUF BiH.