ASOCIJACIJA ZA UMJETNIČKU FOTOGRAFIJU BOSNE I HERCEGOVINE

АСОЦИЈАЦИЈА ЗА УМЈЕТНИЧКУ ФОТОГРАФИЈУ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ

PHOTOGRAPHIC ASSOCIATION OF BOSNIA AND HERCEGOVINA

BOSNIA HERCEGOVINA FÉDÉRATION DE L'ART PHOTOGRAPHIQUE

OSNOVANA 1910 * ESTABLISHED 1910

Konkurs za najbolju pravo ljudski fotografiju- zumiraj prava

KONKURS ZA NAJBOLJU PRAVO LJUDSKI FOTOGRAFIJU- ZUMIRAJ PRAVA/ ZOOM RIGHTS program za mlade

U Sarajevu će se od 10. do 15. 11. 2010. godine održati 5. Filmski festival o ljudskim pravima Pravo ljudski u organizaciji Udruženja Pravo ljudski iz Sarajeva.

U sklopu Zumiraj prava / Zoom Rights programa za mlade, Udruženje Pravo ljudski raspisuje konkurs za najbolju Pravo ljudski fotografiju i poziva sve mlade ljude između 13 i 25 godina da se prijave na konkurs za najbolju fotografiju iz oblasti ljudskih prava na temu:„Kojim putem kući?“


“Ove godine, navedenom temom, želimo podstaći autore/ice da “zumiraju” vlastiti put, kako bi što kreativnije vizualizirali/le čvorišnu tačku u kojoj se spajaju pojmovi poput identiteta, doma, (ne)sigurnosti, (ne)pripadanja, a imajući u vidu da identitet nije nešto fiksno, nepromjenjivo, zauvijek i unaprijed dato, te da pitanje doma ne obuhvata samo našu poštansku adresu ili pak geografsku odrednicu”, naveli su organizatori, dodavši da pozivaju: “sve mlade ljude koji vole umjetnost fotografije da istraže što više stvarnih i imaginarnih puteva koji vode ‘kući’.”

“Zumiraj prava / Zoom Rights trodnevni je program za mlade koji se održava u sklopu Festivala Pravo ljudski. Program je namijenjen isključivo mladim ljudima i sačinjava ga nekoliko komponenti: konkurs i izložba najboljih Pravo ljudski fotografija, dokumentarni filmovi iz oblasti ljudskiih prava, prilagođeni i namijenjeni isključivo mladima, kao i edukativne radionice koje kroz umjetnost, na poseban i kreativan način, problematiziraju i propituju pitanja koja se tiču ljudskih prava općenito ali i u kontekstu Bosne i Hercegovine” saopćili su organizatori.

Krajnji rok za slanje fotografija je 20. oktobar 2010. godine. Fotografije moraju biti isključivo u digitalnom obliku, crno bijele ili u boji, a mogu biti razvijene iz filma ili dijapozitiva. Takođe trebaju biti optimizirane za print, 300 dpi, isključivo u JPG formatu, minimum 1024 pix po kraćoj strani, min. 2MB i max. do 5MB veličine. Fotografije rađene mobilnim-telefonom, foto-montaže i digitalno manipulisane fotografije ne mogu učestvovati na konkursu. Autori/ce mogu poslati najviše do tri fotografije.

Fotografije se mogu poslati putem e-maila: [email protected] ili snimljene na DVD/CD medij na našu poštansku adresu:

Udruženje Pravo ljudski (Centar za interdisciplinarne postdiplomske studije Univerziteta u Sarajevu s naznakom za Foto – konkurs “Zumiraj prava/Zoom Rights”

Zmaja od Bosne 8

71 000 Sarajevo

Bosna i Hercegovina

Više informacija o konkursu i propozicijama učešća potražite na www.pravoljudski.org.

DOWNLOAD PROPOZICIJA

S poštovanjem,

PRAVO LJUDSKI tim

www.pravoljudski.org


< < Nazad na početnu stranicu