ASOCIJACIJA ZA UMJETNIČKU FOTOGRAFIJU BOSNE I HERCEGOVINE

АСОЦИЈАЦИЈА ЗА УМЈЕТНИЧКУ ФОТОГРАФИЈУ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ

PHOTOGRAPHIC ASSOCIATION OF BOSNIA AND HERCEGOVINA

BOSNIA HERCEGOVINA FÉDÉRATION DE L'ART PHOTOGRAPHIQUE

OSNOVANA 1910 * ESTABLISHED 1910

21st FIAP NATURE BIENNIAL

Obavještavamo zainteresovane autore, članove AUFBiH, da mogu dostaviti svoje radove za FIAP – ov 21. BIJENALE PRIRODE, koji se ove godine održava u Turskoj.
Dostava radova je do 16. 09. 2022. godine.
Kolekcije AUFBiH na pomenutom Bijenalu predstavljaće:
– 20 fotografija (kolor ili crno-bijelih) koje će ići u sekciju radova za projekciju (jedan autor može biti zastupljen maksimalno sa dva rada ) i
– 10 fotografija (kolor ili crno-bijelih) koje idu u sekciju printanih radova (jedan autor može biti zastupljen maksimalno sa jednim radom).
Kolekcije moraju biti koherentne, kako sa stanovišta inspiracije i koncepcije tako i u pogledu same realizacije i prezentacije. Kako bi izbor kolekcija bio bolji i kvalitetniji, ostavljamo autorima mogućnost da pošalju maksimalno 4 fotografije na temu PRIRODA ( po FIAP-ovoj definiciji prirode, bez tragova uticaja čovjeka). Mole se autori da ne dostavljaju radove koji su već bili u prethodnim kolekcijama AUFBiH za FIAP Bijenala. Radovi se dostavljaju u JPG formatu, rezolucija 300 dpi, duža strana fotografije treba biti 3500 pixela, kvalitet 10. Nazivi radova trebaju biti na engleskom jeziku. Troškove printanja i slanja radova za Bijenale snosi AUFBiH. Radovi se dostavljaju elektronskim putem na e-mail adresu: [email protected]
Milorad Kašćelan, MF AUFBiH, EFIAP/s Koordinator kolekcija AUFBiH

FIAP definicija fotografije prirode
Fotografija prirode bilježi sve grane prirodoslovlja osim antropologije i arheologije. Ovo uključuje sve aspekte fizičkog svijeta, živog i neživog, koje nisu napravili ili modificirali ljudi.
Slike prirode moraju prenijeti istinitost scene koja je fotografirana. Dobro informirana osoba trebala bi moći identificirati subjekt slike i biti uvjerena da je prikazana iskreno i da nisu korištene nikakve neetičke prakse za kontrolu subjekta ili snimanje slike. Nisu dopuštene slike koje izravno ili neizravno prikazuju bilo kakvu ljudsku aktivnost koja ugrožava život ili dobrobit živog organizma.
Najvažniji dio slike prirode je priča o prirodi koju priča.
Očekuju se visoki tehnički standardi, a slika mora izgledati prirodno. Dodavanje vinjete ili zamućivanje pozadine tijekom obrade nije dopušteno.
Predmeti koje su stvorili ljudi i dokazi ljudske aktivnosti dopušteni su na slikama prirode samo ako su nužan dio priče o prirodi.
Fotografije hibridnih biljaka koje je stvorio čovjek, kultiviranih biljaka, divljih životinja, domaćih životinja, hibridnih životinja koje je stvorio čovjek i montiranih ili sačuvanih zooloških primjeraka nisu dopuštene.
Dopuštene su slike snimljene s subjektima u kontroliranim uvjetima, poput zooloških vrtova.
Kontrola živih subjekata hlađenjem, anestezijom ili bilo kojom drugom metodom ograničavanja prirodnog kretanja u svrhu fotografije nije dopuštena.
Nisu dopuštene izmjene koje mijenjaju istinitost slike prirode. Slike se mogu izrezati, ali nije dopuštena nijedna druga tehnika kojom se uklanja, dodaje ili pomiče bilo koji dio slike.
Dopuštene su tehnike koje uklanjaju elemente koje je dodala kamera, kao što su mrlje od prašine, digitalni šum i odbljesak objektiva.
Dopuštena je potpuna konverzija slika u boji u jednobojne u sivim tonovima. Djelomična konverzija, toniranje i infracrveno snimanje ili konverzija nisu dopušteni.
Dopuštene su slike istog subjekta koje se kombiniraju u fotoaparatu ili softverom slaganjem fokusa ili miješanjem ekspozicije. Dopušteno je više slika s preklapajućim vidnim poljima koje se uzastopno snimaju i kombiniraju u fotoaparatu ili softveru (spajanje slika).


< < Nazad na početnu stranicu